Welke fietsmaat

Wanneer u een nieuwe transportfiets koopt, is het van groot belang dat de Transportfiets de juiste maat heeft. Een goed passende fiets zorgt bijvoorbeeld voor een comfortabele en veilige zithouding. Daarnaast zorgt het ervoor dat de spierkracht optimaal wordt gebruikt. De maat van een volwassen Transportfiets wordt grotendeels bepaald door de framemaat.

Wat is de juiste framemaat?

Framemaat Transportfiets.nl

Jongens- en meisjesfietsen

Voor kinderen is alleen de wielmaat belangrijk. De veiligheid op de fiets wordt grotendeels door de wielmaat bepaald. Kunnen ze bij een noodstop makkelijk met hun voeten aan de grond? De juiste wielmaat wordt bepaald door de lengte van het kind. Via de onderstaande tabel kunt u aan de hand van de lichaamslengte van uw kind bepalen welke fietsmaat het meest geschikt is.

kinderfiets maat Transportfiets.nl

 

Een nog nauwkeurigere bepaling voor de fietsmaat is aan de hand van de binnenbeenlengte.

De binnenbeenlengte verschilt namelijk aanzienlijk bij kinderen van dezelfde lengte.

  • Meet uw binnenbeenlengte door met uw benen zo’n 15 cm uit elkaar te gaan staan en de afstand tussen de grond en kruishoogte te meten.
  • Deze lengte, in centimeters, vermenigvuldigt met 0.68, krijgt u de bijbehorende framemaat. Voorbeeld: 70 cm beenlengte x 0,68 = 47,6 cm
  • Als de uitkomst tussen twee maten in ligt, geldt de volgende vuistregel:
    gebruikt u de fiets sportief, kies dan de kleinste van de twee maten. Gebruikt u de fiets voornamelijk als tourfiets, neem dan het grotere frame.
  • Bij fietsen met een geveerde zadelpen trekt u 4 cm van de ideale framemaat af.
  • Natuurlijk kunt u ook de framemaat van uw ‘oude’ fiets opmeten. Dit is de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het hart van de trapas.
    Zoals hierboven vermeld, geldt voor fietsen met een geveerde zadelpen een correctie van 4 cm.

Heeft u nog vragen over welke fietsmaat het meest geschikt is? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice via info@transportfiets.nl of telefonisch via 0252-830800